גליון מס' 2/יוני 2016
 

"רק בשניים ישימו מעיינםלחם ושעשועים" (המשורר הרומי דֶקִימוּס יוּנִיוּס יוּבֶנָאלִיס)

 

לקוראות ולקוראים שלום,

אם לשפוט על פי מה שניבט אלינו ממסכי הטלוויזיה וברשתות החברתיות, אוכל הוא בידור. אנחנו כבר לא צורכים אותו רק כדי להזין את גופנו, אלא גם כדי להשביע את הרעב לאסתטיקה, לרכילות, לריגושים ולדרמה. ריבוי תכניות הבישול וגם הפרסומות שמצטרפות אליהן, עלול להטעות. השפע שהן מציגות ומציעות אינו זמין לכול, והעלויות שלו נסתרות מן העין. בד בבד עם פריחתו של הבידור הקולינרי, במקומות זוהרים פחות מאולפני הטלוויזיה, יש אנשים שמוטרדים מסוגיות דרמטיות, השונות מהשאלה מי ינצח ברֵאליטי הבישול הבא.

סוגיה אחת שנידונה בחוגים אקדמיים ומקצועיים היא הצורך הדחוף לעודד תזונה בריאה ומקיימת יותר. הדחיפות נובעת משכיחותן הגבוהה של מחלות הקשורות לתזונה, ומהנטל הסביבתי הכרוך בייצור מזון. קידום הרגלי תזונה בריאים ומתחשבים בסביבה אינו משימה פשוטה, מאחר שברקע פועלים כוחות כלכליים חזקים מאוד – רשתות השיווק, רשתות המזון המהיר וחברות המזון המעובד – המגובים בתרבות צריכה ובמנגנונים שיווקיים היוצרים אשליית שפע.

לאחרונה הסיר משרד הבריאות את הכפפות, והחל לעודד את הציבור לשפר את הרגלי התזונה: לצרוך מזון בריא, להימנע ממזון מתועש ולצמצם את צריכת המלח והסוכר. שר הבריאות ליצמן לא נרתע מהתקפה ישירה – "מקדונלד'ס אאוט. לא במדינתנו" – קרא השר באפריל האחרון.

סוגיה אחרת, שעדיין נידונה בעיקר בחוגים מצומצמים, היא כיצד תתאפשר בעתיד הזנת אוכלוסיית העולם (שלפי הערכות האו"ם, צפויה להגיע ל-10 מיליארד תוך פחות מ-50 שנים), כאשר ערים שמתרחבות במהירות נוגסות בשטחים חקלאיים, ואזורים אחרים נעשים בלתי מתאימים לגידולים חקלאיים בשל שינוי האקלים ותהליכי מדבור.

שיח התזונה בת-הקיימא עוסק בשתי הסוגיות האלה – כיצד ניתן לספק לכל שכבות האוכלוסייה תזונה מספקת ובריאה תוך שמירה על המשאבים לעתיד ומזעור הפגיעה בסביבה. גיליון זה של אקולוגיה וסביבה מתמקד בתזונה מקיימת, בדגש על הנעשה בישראל.

בישראל, מעין מדינת-אי קטנה וצפופה, המתאפיינת בפערים כלכליים-חברתיים עמוקים, אספקת המזון ושימור המשאבים לטווח הארוך מאתגרים במיוחד. לצדנו עומדים טכנולוגיות חדשניות לטיפול במים, חקלאות מתקדמת ואקלים שמאפשר גידול מגוון רחב של יבולים. תכנון נכון שמביט קדימה ומביא בחשבון את כל מרכיבי הסביבה, הדמוגרפיה, הכלכלה ובריאות הציבור, עשוי להוביל את ישראל אל עתיד מבטיח ומקיים מבחינה תזונתית.

קריאה נעימה ובתיאבון,

שחר בוקמן ושחר שִלוח

הוואנה האכילה
אוּלי ווסטפאל
PDFPDF
שחר בוקמן ושחר שלוח
PDFPDF
הדרך לפח רצופה בכוונות טובות – צמצום בזבוז המזון בישראל
מיכל ביטרמן
PDFPDF
בריאות קרקע בישראל – פיתוח וגיבוש של מדד רב-גורמי לאפיון בריאות קרקע חקלאית ובחינתו במספר ממשקים משמרים
גיל אשל, גיא לוי, אורי ירמיהו, לאה צרור, יוסף שטינברגר, אלכס פורמן, חנן איזנברג, יעל מישאל, מיכאל בוריסובר וטל סבוראי
PDFPDF
מה המחיר של שמירה על איכות החיים בישראל ברמתה הנוכחית?
אסף צחור
PDFPDF
מים עכורים – מחלוקת סביב מיזם החקלאות הימית בערבה הדרומית
שחר שלוח
PDFPDF
תכניות מים לנחלים – מחזון ליישום: צעדים מעשיים לשיקום זרימת המים בנחלי ישראל
אורית סקוטלסקי
PDFPDF
השיטה הננסית – חשש לפגיעה ביכולת הגדילה של עצי שיטה בקרקעות המזוהמות בנפט בשמורת עברונה
עינב מייזליש גתי, סיון גולן, דקלה ליפשיץ, אלון זינגר, דנה בר, תומר פארג', ארז רחמים ודפנה כרמלי
PDFPDF
מעבר פחמן בין שורשים של עצי יער גבוהים דרך רשת קורי פטריות
תמיר קליין, רולף זיגוולף וכריסטיאן קירנר
PDFPDF
ביטחון תזונתי וקיימות – האם אחד יכול להתקיים בלי השני?
Elliot M. Berry, Sandro Dernini, Barbara Burlingame, Alexandre Meybeck, and Piero Conforti
PDFPDF
המדרך הסביבתי של דפוסי תזונה שונים, תפריט ים תיכוני מול תפריט מערבי: לא רק יתרונות בריאותיים לתפריט הים תיכוני
Sara Sáez-Almendros, Biel Obrador, Anna Bach-Faig, and Lluis Serra-Majem
PDFPDF
אבדן קרקע חקלאית – עידוד לשימור המשאב הציבורי באמצעות תמריצים
ג'ניה גוטמן, בני יעקבי, דני לסקה, רמי זיידנברג וגיל אשל
PDFPDF
ממשק אוכלוסיות יתר של תנים – מתֵאוריה למציאות
עמית דולב, דרור קפוטא, עידן טלמון, אלון רייכמן, יהודה יהודה, חווה גולדשטיין, רוני קינג ודויד זלץ
PDFPDF
בל תשחית – מודעות סביבתית בשכונה חרדית בעיר – אשדוד כדוגמה
שרון מרק, נורית אלפסי ויצחק אומר
PDFPDF
רב-שיח בנושא אספקת מזון בריא ללא הגדלת הפגיעה בסביבה
אוריאל בן חיים, יפית כהן, אורי אדלר, ליאור טורג'מן, רמי זיידנברג, ליאורה שאלתיאל הרפז, אבשלום (אבו) וילן
PDFPDF
מאיפה השמן בסלט שלי? כלכלה מקומית מול כלכלה מודרנית
אורי מאיר-צ'יזיק
PDFPDF
לא עוזר למחזר – איסוף אריזות פלסטיק אינו תורם לסביבה
עמוס שטיבלמן ושירי חפר
PDFPDF
מדוע מעטות הן התובענות האזרחיות הסביבתיות בישראל?
איריס האן ואסף פינק
PDFPDF
קו החוף
יגאל דקל
PDFPDF
מנות בסכנת הכחדה – החייאת מסורת קולינרית נעלמת
ריאיון עם ד"ר נוף עתאמנה אסמעיל
PDFPDF
Mutatoes
אוּלי ווסטפאל
PDFPDF
רשות הטבע והגנים החברה להגנת הטבע Israel Nature and Parks Authority Society for the Protection of Nature in Israel